Kako zgraditi zdrav partnerski odnos

Pogosto vprašanje, s katerim se pri svojem delu s pari soočam je, kako zgleda zdrav odnos. Tovrstna vprašanja prihajajo v ospredje še posebno takrat, ko v ljubezenskem odnosu prihaja do stisk in partnerja vsak pri sebi razmišljata, kaj bi lahko naredila drugače.

Vsi ljubezenski odnosi doživljajo vzpone in padce in to je razumljivo, saj je odnos ves čas pod vplivom različnih življenjskih okoliščin. Dobro je, da vemo, kakšen odnos si želimo in v katero smer naj se razvija. Pomembno pa je, da se naučimo ohranjati čustveno povezanost in zadovoljstvo v odnosu. Da bi odnos stal na zdravih temeljih, se lahko naučimo glavnih principov, ki odnosu pomagajo, da na dolgi rok ostaja smiseln, izpolnjujoč in živ. Neodvisno od ciljev, ki jih par zasleduje in izzivov, s katerimi se ves čas srečuje. .

Zdrav odnos stoji na trdih temeljih

Čas v terapevtskem procesu je namenjen ustvarjanju zdravega odnosa, kar pomeni, da se partnerja učita biti drug z drugim na nov in drugačen način. Če si pomagamo z metaforo iz sveta prehranjevanja, bi lahko za primerjavo vzeli nezdrav vzorec prehranjevanja kot »fast food«, uživanje slaščic za zajtrk in podobno. Takšen vzorec ni lahko spremeniti in potrebna je sprememba škodljivih navad, motivacija in tudi nekaj znanja o zdravi prehrani. Tudi za spremembe v odnosu je podobno potrebno znanje, motivacija za spremembe ter pomoč terapevta, ki par vodi k zdravemu odnosu.

Za boljše razumevanje zdravega odnosa bomo podrobneje opisali stebre, ki podpirajo čustveno povezanost partnerjev. Čustvena povezanost je namreč osnova zdravega odnosa.

Ne glede na teme partnerskih konfliktov ali odtujenost se v terapiji vedno osredotočam na vprašanja, ki so skrita pod površjem; ta pa so združena v vprašalnici: »ALI se lahko obračam nate?«

1. steber: čustvena dostopnost

Se nanaša na sposobnost čustvene povezanosti s partnerjem, tudi ko se počutimo neprijetno. Ostajamo čustveno odprti in dosegljivi kljub občutkom dvomov ali negotovosti in si prizadevamo skupaj s partnerjem prebiti skozi situacijo. Takšni trenutki so pravi izziv in v skupnem življenju jih je ogromno. Takrat, ko partner prepozna neprijetnost ali napetost v odnosu in želi pridobiti našo pozornost, ko pravi npr. Hej, počakaj malo! Kaj se dogaja tukaj?, je pomembno, da smo tej situaciji pripravljeni razumeti lastna čustva in se trudimo s partnerjem uglasiti, namesto da bi se odtujili od njega. Dovolimo si ga spustiti v svojo bližino.

2. steber: čustvena odzivnost

Pomeni, da lahko partnerja slišimo in razumemo ter smo se na njegove potrebe zmožni odzvati na čustveni ravni. Vsak človek se sooča z občutki strahu, negotovosti in osamljenosti ter potrebuje partnerjevo pomiritev, ljubečo tolažbo in skrb. Smo zmožni partnerja pogledati v oči in ga videti, smo ga sposobni slišati v tem, kar potrebuje ta trenutek, čeprav so njegove potrebe morda drugačne od mojih? Rahločutna, uglašena odzivnost se nas vedno dotakne in nas pomiri tudi na telesni ravni. V partnerstvu je pomemben občutek, da se lahko zanesemo na partnerja, da bo njegov odziv sočuten, ko ga bomo potrebovaliP

3. steber: čustvena vključenost

V odnosu, kjer sta oba partnerja vključena v odnos, se oba počutita zelo posebna. Čutita, da zavzemata posebno mesto v srcu in življenju drugega. Posebna pozornost, prednost in predanost je namenjena partnerju. Ljubljena oseba je deležna tudi več izrazov naklonjenosti z dotiki in jih je zmožna tudi sprejemati. Čustvena vključenost pomeni tudi, da se v odnosu lahko počutiš varen in zato tudi ranljiv. Zaupaš tudi, da te partner ne želi namerno prizadeti.

Pujsek se je od zadaj približal Poohu.
“Pooh,” je zašepetal.
“Ja, pujsek?”
“Nič,” je rekel Pujsek in prijel Poohovo šapo.
“Želel sem se le prepričati, da si res tukaj.”

image003

Za orientacijo in vpogled v delovanje stebrov vajinega partnerstva odgovorite na spodnji vprašalnik

 • Ali vam je partner čustveno dostopen, dosegljiv?
 • Lahko partnerjevo pozornost dobite zlahka?
 • Se v odnosu počutite osamljeni, morda odveč?
 • Ali lahko s partnerjem delite svoje najglobje občutke?
 • Kadar potrebujete povezanost, tolažbo in pomiritev-vam je partner na voljo?
 • Ali vaš partner prepozna signale, da ga potrebujete, da si želite njegove bližine?
 • Ali lahko v trenutkih preplašenosti in negotovosti računate na podporo partnerja in se lahko tudi zanesete nanj?
 • Ali lahko tudi v primeru, da se pričkata, čutite, kako ste zanj(o) pomembni in veste, da bosta našla način, da se bosta ponovno povezala?
 • Ali v primeru, ko si želite potrditve svoje pomembnosti za partnerja potrditev od njega (nje) lahko tudi dobite?
 • Ali se udobno počutite v bližini partnerja in mu lahko zaupate?
 • Ali lahko partnerju vse zaupate?
 • Ali ste lahko gotovi, da je partnerju mar glede vaših občutkov-strahu, prizadetosti, veselja,…?