Avdio posnetek prikazuje odlomek s partnerske terapije.

Objavljeno z dovoljenjem L. in M., ki želita s svojim zgledom spodbuditi  par, da se iz ujetosti negativnih vzorcev ter občutkov obupa in frustracij premakne v terapevtski  proces ter ustvari varen, ljubeč partnerski odnos in ohrani družino.

Refleksija para ob zaključevanju terapevtskega procesa.

Terapevtka: S kakšnimi občutki sta prišla k meni? mož: “Film sem zavrtel nazaj in se sprašujem, kako pripraviti nekoga, da bi zmogel proces. V nekem trenutku je bilo zelo naporno. Sam s seboj sem se boril, v sebi sem moral adaptirati nekatere stvari , ki so bile narobe sestavljene. Nisem točno vedel, kaj bi. Žerjavica je še vedno tlela, interes je bil. Kot shizofrenik-v enem delu si želiš, v drugem en glas govori, da nima smisla. Iz okolice ni bilo nobene pozitivne spodbude, da bi reševal odnos. Nekateri  hitro obupajo, sam ne obupam tako hitro. Vera, da se da, je bila.”

Žena: “Bila sem kot v oceanu in kot da diham čez slamico. Še malo, pa se potopim … Na robu preživetja. Brez stika, telesnega kontakta, sem se počutila kot odžagana,  zame je bilo grozno, za umret.”

Terapevtka: Kakšen je vajin pogled na težave z današnje perspektive in pridobljenim znanjem?

Mož: “Izgubila sva povezanost, ostal sem sam, se počutil zavržen, kaj naj zdaj? Vem, kako sem se počutil na tisti prelomni točki; preživetveni nagon-se zapreš, postaneš depresiven. V trenutku, ko nisem čutil povezanosti, sem začutil osamljenost, bil sem sam. Pričakoval sem odkrit pogovor, ki ga ni bilo. In da bi mi nekdo rekel, vse bo še ok.”

 

Žena: “Totalno sva se zgrešila. Jaz nisem zmogla, znala povedat, ah, sem mislila, saj bo v redu, gremo naprej…  Po 20 letih, od najine prve zaljubljenosti do danes, stvari drugače dojemam, drugače odreagiram, komuniciram. Najina povezanost je zdaj močnejša, ker si  zdaj znava povedat tudi občutke.  Ne bo več komunikacijskih šumov, ker sva uglašena. Lahko se pogovarjava za nazaj in za naprej. Ni več tistih potlačenih tem v globini, lahko jih povlečeva ven in se pogovoriva. To je dober občutek.” 

Objavljeno s soglasjem klientov.