Skrivnosti uspešnega partnerstva

Namesto, da se učite komunikacijskih tehnik, ki imajo kratek rok trajanja, se močneje povežite s partnerjem.

Kaj lahko storita za uspešen, zdrav in zadovoljujoč partnerski odnos?

1. Priznajta si, da je partnerski odnos za vaju pomemben in ga zato postavita na prvo mesto

Imejta v mislih drug drugega in vzdržujta kontakt čez dan, ko sta v službi (s sporočili, klicem). Ob prihodu in slovesu se povežita s pozdravom, objemom, poljubom. Vzemita si čas samo za vaju oz. vajin odnos.

Raziskave so pokazale, da je zadovoljujoč ljubezenski odnos za ljudi na prvem mestu (pred željo po karieri in finančnim uspehom).

2. Priznajta si, da sta čustveno odvisna drug od drugega

Znanost o ljubezni, ki temelji na teoriji navezanosti, nas uči, da je naša potreba po čustveni povezanosti nujna za naše preživetje in zato smo odvisni od za nas dragocenega drugega. Navezovalne potrebe, ki smo jih sprva kot otroci zadovoljevali v odnosu s staršem, kasneje zadovoljujemo v partnerskem odnosu. In te potrebe ne prerastemo, ker nas spremljajo od zibelke do groba. Zato je čustvena odvisnost od partnerja naš najmočnejši adut.

3. Spoznajta svojo zaščitniško strategijo, ki jo uporabljata, ko se ne razumeta.

Pari, ki so varno navezani, se potem, ko se zapletejo v negativne vzorce, znajo in zmorejo ponovno priklicati, se pomiriti, potolažiti in vzpostaviti varnost v odnosu. Pari, ki niso varno povezani, pa uporabljajo strategije, ki jih še bolj oddaljijo. Sprva je pomembno, da se zavedata, kaj počneta med prepirom, da bi lahko kasneje strategije spremenila.

  • Ali ste tisti, ki prižigate čustveni ogenj tako, da kritizirate, jamrate, obtožujete, se pritožujete, kontrolirate,…?
  • Ali ste tisti, ki gasi čustveni ogenj na način, da se fizično umikate, iščete rešitve, se branite, spreminjate temo, se čustveno izklapljate,..?
4. Prekinita nefunkcionalen vzorec interakcij (negativen cikel)

Ko se zatakneta v negativnem ciklu in uporabljata svojo zaščitniško strategijo, je pomembno, da to prepoznata. Tokrat poskusita nekaj novega.

Na primer: Preprosto recite:  “Vidim, da sva ujeta v negativnem ciklu.« ali »Mislim, da se nekaj dogaja z nama.”

5. Začnita spreminjati negativen vzorec

Naredita korak naprej, ko se ujameta v vzorec in poskusita tole:

Spregovorite o svojih strategiji in recite partnerju: “Vidim, da sem kritičen(a).”  “Opažam, da sem zavračajoč(a), da se čustveno izklapljam”.
Pri tem poskusite začutiti, kaj ob tem vedenju doživljate (jezo, zaskrbljenost, strah) in partnerju povejte svoje občutke.

6. Spremenita negativen vzorec in okrepita povezanost tako, da začneta pogovor drugače

Primer:

Kritika: “Zgleda, da ti je delo bolj pomembno kot midva. In še kadar si doma, te bolj zanima preživljanje časa na telefonu kot pa z menoj. Ne vem, zakaj sva sploh še poročena.”

Drugačen /pozitiven odziv:

“Moraš vedeti, da zelo trdo delam, ker skrbim zate in družino. Vi ste res zame najbolj pomembni ljudje in pomembno mi je, da vas preskrbim. Sem pa prizadet, ko me obtožiš, da ne skrbim za vas. Ko mi to rečeš, želim samo oditi, ker te ne želim videti razočarane. Moram vedeti, da ceniš, kar delam zate in za najino družino, saj se drugače vprašam, zakaj to sploh počnem.”

Drugačen/pozitiven odgovor: “Oprosti, nisem dojela, da sem te prizadela. Izgledalo je, kot da ti je vseeno. Vesela sem, da mi govoriš o tem, nočem, da občutiš, da si me razočaral. Želim si samo, da bi se lahko počutila zelo posebna zate”.

7. Začnita se z ljubezenskimi dialogi pogovarjati na ljubeč način

Pomembno je, da se pripravita za poslušanje. Ne samo, da sledita besedam, temveč da se uglašujeta tudi na občutke drug drugega.

Imejta odpro srce in si dovolita, da se vaju sporočila dotaknejo.

Dovolite partnerju, da govori o svojem drugačnem doživljanju izkušnje, kot jo imate vi.

Izrazite svoje občutke, hrepenenja, razočaranja in sanje, ki jih imate v povezavi z odnosom.

8. Ko gre v ljubezni narobe in so negativni vzorci že tako močni, da jim nista več kos

je potrebno vedeti, da vajine navezovalne potrebe v odnosu že dolgo niso zadovoljene, zato se vzorci že samodejno sprožajo. In kadar ne najdemo poti iz tega začaranega kroga, je potrebno poiskati pomoč izkušenega terapevta-v čustva usmerjene terapije. Le on ima zemljevid in zna par voditi k spremembi negativnih vzorcev, tako da par ponovno najde zadovoljstvo in ljubezen v odnosu.
Sedmim od desetih parov to v celoti uspe😊!

Delavnica za pare Močno me objemi

Preberita knjigo S. Johnson: Močno me objemi!